MotGP: Közel a vég 2011 | Grid Girls - Hostess, Modell, Szexy lányok, képek, videók, rendezvények, magazin, promoció
A bajnok és a trónkövetelő. Mégis jó a viszony közöttük.

MotoGP: Közel a vég

2011. október 1. szombat

Mintha csak tegnap lett volna a katari nyitófutam. Na jó, tegnapelőtt. A meglepetésekben és eseményekben nem szűkölködő 2011-es szezon lassan a végéhez ér. Most, hogy beléptünk az októberbe, már csak négy futam van vissza az idei évadból. Nemsokára kiderül, ki lesz az 1000 kcm-es MotoGP-éra utolsó ilágbajnoka, újonc nyeri-e a Moto2-es csatát és kinek a nevét jegyzik majd fel a 125-ös bajnokok listájának végére.

A Hondához igazoló Casey Stoner előnye a Japán Nagydíj előtt 44 pont. Maximálisan még 100 egység szerezhető, azaz a címvédő Jorge Lorenzónak még van esélye, de az esély már csak matematikai, és ezt a spanyol is tudja. Az ausztrál már hazájában világbajnok lehet, ehhez persze az kéne, hogy Lorenzo nullázzon valamelyik futamon.

Rossi valaha volt második legrosszabb év végi eredménye felé tart. Még a debütáló, 1996-os szezonja is sikeresebb volt a mostaninál, ha azt vesszük alapul, hogy 17 éves újoncként kétszer is dobogóra állhatott az év során, ráadásul egy futamgyőzelmet is bezsebelt, így a kilencedik helyen végzett az összetettben. Jelenleg a hatodik helyen áll ugyan, de csak egyszer,
Le Mans-ban ért fel a pódiumra, annak is a legalsó fokára. Nem kérdés, hogy nem ilyen szezonra számított sem ő, sem a Ducati, nem beszélve az olasz tifosikról.

A második Moto2-es versengésben, Stefan Bradlt már szinte elkönyveltük világbajnoknak, mostanra mégis 6 pontra olvadt az előnye. Silverstone után még 62 ponttal vezetett a német az akkor második helyen álló Simone Corsi előtt, míg Marc Márquez a nyolcadik helyen állt 82 pont hátránnyal.

A következő, holland viadal azonban elég volt ahhoz, hogy átrendeződjön a képlet, a spanyol feljöjjön az összetett második helyre, míg Bradl begyűjtse első (eddig egyetlen) nullázását.

A tavalyi 125-ös világbajnok azóta gyakorlatilag megállíthatatlan, az asseni nagydíj óta eltelt hat futamból ötöt megnyert, egyszer pedig második lett. Ez finoman szólva is lenyűgöző teljesítmény, miközben Bradl egyre kevésbé találja év eleji formáját. Nem kérdés, a mentális előny már a spanyolnál van, és nem lepődnénk meg, ha a pontok sem mutatnának mást a holnapi versenyt követően.

Bradl és Márquez 2011-es pontversenye

Bradl és Márquez 2011-es pontversenye

Az utolsó 125 kcm-es bajnoki címre szintén egy spanyol pilóta a legesélyesebb, az Aspar csapat színeiben versenyző Nico Terol, aki jelenleg 36 egységgel vezet Johann Zarco előtt. Pedig a holland hétvégén úgy tűnt, a történelem ismételheti önmagát, azaz Terol idén is búcsút mondhat a győzelmi esélyeknek egy sérülés miatt. Assenben a harmadik szabadedzésen eltörte jobb kisujját, és bár az időmérőn a nyolcadik helyre kvalifikálta, a versenyen már nem tudta vállalni a szereplést. (Tavaly a Katalán Nagydíjon szenvedett kisebb gerincsérülést, majd a következő versenyt is ki kellett hagynia, ami gyakorlatilag a bajnokság elvesztését jelentette.)

Nos, a spanyol jelenleg is dominál a mezőnyben, habár Zarco egyre jobban szorongatja őt. A legnagyobb kérdés mégsem a bajnoki cím sorsa, hanem hogy összejön-e végre a franciának az első futamgyőzelem hat második helyet követően. (Zarco idei kálváriájáról korábban már szóltunk.)

Az év embere és legnagyobb meglepetése az újonc Maverick Viňales, aki bemutatkozó szezonjában eddig hétszer állhatott fel a dobogóra, kétszer annak első fokára, összetettben pedig a harmadik helyen áll jelenleg. A spanyol mindehhez csupán 16 éves… Emlékszünk még Valentino Rossi debütálására…?

Ha már Rossi. A kilencszeres világbajnok az egyedüli a MotoGP-sek között, aki eddig minden versenyen pontszerző helyen ért célba, mégsem megy vele sokra. Ezzel szemben Casey Stoner elesett (pontosabban Rossi kilökte őt) az évad második, jerezi nagydíján, de az összes többin dobogóra állhatott, nyolcszor annak legmagasabb fokára. Lorenzo szintén egyszer nem látta meg a kockás zászlót (Silverstone-ban), viszont célba érései során négyszer is lemaradt a pódiumról.

A Moto2-esek között Simone Corsi a legmegbízhatóbb pilóta, azaz az egyetlen, aki eddig minden alkalommal pontszerző helyen ért célba. jelenleg ez az ötödik helyhez elég az  sszetettben.

Scott Reddinget szintén minden versenyen leintette a kockás zászló, de csak hat alkalommal ért pontot a szereplése.

Foto: Kovács Niki

Címke: , , , , ,

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Sidebar

Shopmanager.hu