Maradj talpon! | Grid Girls - Hostess, Modell, Szexy lányok, képek, videók, rendezvények, magazin, promoció
Maradj talpon!

Maradj talpon!

2012. május 23. szerda

Ez volt a múlt vasárnapi Francia Nagydíj jelmondata, melyet ismét az eső bolondított meg, nem is kicsit! A pilóták közel fele bukott a versenyek során (összesen 40 esés), voltak duplázók is, mint Randy de Puniet (MotoGP), Mike di Meglio (Moto2) és Niklas Ajo (Moto3), utóbbi még így is pontot szerzett.

A nap híre, hogy Valentino Rossi egy év után ismét dobogóra állhatott, míg a hétvége bombasztoriját Casey Stoner adta, ugyanis a regnáló világbajnok bejelentette év végén visszavonul.

Bolondokháza

Louis Rossi első vb győzelme

Louis Rossi első vb győzelme

Ha nagyon röviden akarnánk összefoglalni a történteket, az valahogy így festene: 33 induló, 15 célba érő, 19 bukás. Azaz, aki elég okos vagy állhatatos volt (és persze a szerencse is mellészegődött), annak világbajnoki pont lett a jutalma.

Az első pillanattól kezdve potyogtak a versenyzők, de eleinte inkább csak a mezőny hátsó felében. A táv felénél azonban az élen motorozók is sorra elkezdtek hibázni. Faubel, Viñales és Oliveira is vezető helyről bukott, Kornfeil a harmadikról, így némi túlzással a francia Louis Rossinak „csak” annyi dolga volt, hogy ne kövessen el hibát és talpon maradjon.

És ő ezt meg is tette, a hazai közönség nem kis örömére. És persze a sajátjára, hiszen ez volt élete első világbajnoki dobogós helyezése.

Alberto Moncayo az Aspar csapat idei első dobogós helyezését szerezte meg (csapattársa, Faubel ugye nyerhetett is volna…), míg Alex Rins törött ujjal lett harmadik. Rins keze még az időmérőn sérült meg egy esés során.

Moto3-asok ünneplése a pódiumon

Moto3-asok ünneplése a pódiumon

Sandro Cortesét egész pechsorozatot élt meg a hétvégén. A folyamatos technikai problémák után a versenyen sem jöttek össze a dolgok, míg az esések végett előre nem keveredett valahogy. Három körrel a vége előtt azonban ő is talajt fogott, de visszaállt, és a bukás ellenére 6. lett. Nem ő az egyetlen, aki esés után ért célba, Folger (11.) és Ajo (15.) is hasonlóan végzett.

Cortese küzdelme már csak azért is fontos volt, mert így 12 egységre nőtt az előnye az összetettben Viñales előtt, aki Salomhoz és Fenatihoz hasonlóan (jelenleg harmadik és negyedik a bajnokságban) szintén nem szerzett pontot.

A német idén először nem állhatott fel a pódiumra, viszont továbbra is azon pilóták egyike (Rins és Moncayo mellett), akik idén eddig minden versenyt pontszerző helyen zártak.

 

Svájci pontosság

Lüthi hibátlanul teljesített a versenyen

Lüthi hibátlanul teljesített a versenyen

A Moto2-esek csak egy hajszállal voltak megbízhatóbbak a legkisebbeknél, azaz 31 induló, 15 bukás és 19 célba érő a mérleg.

Thomas Lüthi a nyolcadik körben átvette a vezetést, és többet nem is adta azt át másnak. Igaz nyolc körrel a leintés előtt bizonytalanná kezdett válni a dolog, amikor a második helyen motorozó Johann Zarco 3,1 másodpercről 1,5-re csökkentette a hátrányát egy kör alatt. A hazai versenyző nagy igyekezetének végül bukás lett a vége, így az újabb francia győzelem esélyei is odalettek. Claudio Corti viszont élete első dobogós helyezése felé hajtva (és végül meg is szerezve azt), eggyel előbbre lépett. A pódium harmadik fokára Scott Redding állhatott fel.

A legnagyobb tapsot Julián Simon kapta, akinek a leintés előtti métereken elektronikai hiba miatt megállt a motorja. A spanyol próbálta menteni a menthetőt, és betolta a motort a célba, ráadásul a pontszerző, 13. helyen.

Marc Márquez szintén a kavicságyban fejezte be a versenyt, így idén először nem állhatott fel a dobogóra, ahogy Pol Espargaró sem. Utóbbi viszont célba ért a hatodik helyen. Az ennek járó 10 pontnak köszönhetően pedig átvette a vezetést a bajnokságban.

Corti szintén nem állt még vb-s dobogón

Corti szintén nem állt még vb-s dobogón

Lüthi győzelme és a spanyol fiúk gyengélkedése összerázta az élmezőnyt. Espargaró előnye 1 pont Márquezzel szemben, míg 3 pont Lüthi előtt.

Bradley Smith, akinek ez volt a 100. GP-je, szintén egy esést (ráadásul az utolsó kanyarban) követően hozta be a motorját pontszerző helyen.

 

Rossi legjobb eredménye a Ducatin

Koccintás a megérdemelt pezsgővel

Koccintás a megérdemelt pezsgővel

Vannak győzelmek, amiket olykor beárnyékolnak más történések.

Jorge Lorenzo mostani sikere is ilyen, hiszen hiába nyerte meg a nehéz körülmények között zajló versenyt közel 10 másodperces előnnyel (és ezzel a bajnokságban is átvette a vezetést), a szalagcímek ezúttal (is) Valentino Rossiról szólnak, aki pontosan egy évvel az egyetlen tavalyi dobogós helyezése után, ismét egy trófeával hagyhatta el Le Mans-t. Ez a második hely értelemszerűen a legjobb eredménye az olasz motoron, ráadásul Toni Elias 2008-as misanói harmadik helyezése óta ez a legjobb Ducatis eredmény, amit nem Casey Stoner ért el.

De térjünk vissza a versenyhez!

Lorenzo az első körben egy füst alatt előzte meg Stonert és Pedrosát. Ezután már csak az előny növelésére és megtartására kellett koncentrálnia.

Smith szebb eredményre számított a 100.-ikon

Smith szebb eredményre számított a 100.-ikon

Pedrosa az egész versenyt végigszenvedte, így 2012-ben először kiszorult az első három közül, és csak negyedik lett.

Stoner gratulál Rossinak

Stoner gratulál Rossinak

Ehhez persze kellett Crutchlow és Dovizioso is, akik mindketten harcban voltak a dobogós helyezésekért, de néhány kör különbséggel mindketten elestek. A bukások ellenére azért szereztek pontokat csapatuk (Tech3) hazai versenyén, Dovi hetedik, míg Crutchlow nyolcadik lett.

Rossi és Stoner tehát magára maradt a második helyért folyó csatában.

Az olasz a 19. körben még 3,6 mp-re volt az ausztrál mogött, a 22.-ben már csak 1,8 mp-re, míg a 24. körben már csak két tized választotta el őket egymástól.

És ekkor beindult az igazi harc. Azok közül, akik rendszeresen követik a MotoGP-t, szerintem ember nem akadt, akinek ne villant volna be a tavalyi csatájuk Jerezben. (Emlékeztetőül: a szintén vizes versenyen Rossi, ahogy ő is fogalmazott többször, amatőr hibát elkövetve, elcsúszott a nyolcadik körben, és kiütötte Stoner alól a motort. Az olasz vissza tudott állni a versenybe, köszönhetően a sportbíróknak, míg az ausztrál, akihez csak sokkal később mentek oda segíteni, feladni kényszerült a futamot.)

Lorenzo a bajnokság élére állt

Lorenzo a bajnokság élére állt

A verseny utáni sajtótájékoztatón elmondták, hogy mindkettőjük fejében ott volt a tavalyi eset, ami szerencsére nem ismétlődött meg. Az utolsó körben Rossi végül sikeres támadást vitt véghez, és megszerezte a második helyet.

Az öröm csókja

Az öröm csókja

Nagyon jó volt három valóban boldog embert látni a leintés után (Stoner tudta, hogy a szerencse, és a Tech3-asok esése juttatta ehhez a harmadik helyhez), ahogy az is csodás volt, ahogy mindenki (beleértve a vetélytársakat és azok csapatát) őszintén gratulált a kilencszeres világbajnoknak.

A nap vesztese Randy de Puniet volt, aki hazai versenyén rögtön a rajt után elesett, majd pótmotorjával is a kavicságyban kötött ki.

Ben Spies-nek szintén nem sok hiányzott, hogy már a rajtrácson ott maradjon, de ő megúszta az esést. A sisakja azonban megsérült az eset során, így ki kellett állnia sisakot cserélni.

A legjobb CRT-s ezúttal az a James Ellison lett, akit csapata, a Paul Bird Motorsport otthon akart hagyni eddigi gyenge szereplése miatt. Jó, hogy nem tették.

 

A MotoGP legjobbjai

A MotoGP legjobbjai

Folytatás két hét múlva Catalunyában.

Címke: , , , ,

Sidebar

Shopmanager.hu